Het Steinmeyer-orgel Passau (D)
Het Steinmeyer-orgel in de Dom van St. Stephan, Passau
Als je een benefietconcert voor het Steinmeyermuseum organiseert dan ga je ook kijken naar het grootste meesterwerk van Georg Friedrich Steinmeyer: het Steinmeyer-orgel in de Dom van St. Stephan in Passau. Op zich niet zo opvallend, de St. Stephan. Maar dan loop je binnen. Je weet echt niet wat je ziet. De architectuur, de beelden en frescoschilderijen, in harmonie qua kleur en grootte, die deze kerk echt tot een "barok" meesterwerk hebben gemaakt Indrukwekkende de details!
En dan draai je je om en kijk je omhoog. Het Steinmeyer-orgel op de galerij. Ooit het grootste orgel ter wereld (tegenwoordig is dat het Wanamaker-orgel in het Macy’s warenhuis te Philadelphia, USA, met 28.541 pijpen) en nog steeds het grootste kerkorgel ter wereld en grootste orgel in Europa. In 1928 werd het monumentale Steinmeyer-orgel met zijn 206 registers voltooid.
Na de uitbreiding tussen 197 en1980, met een Evangelie-orgel aan de linkerzijde, een Epistelorgel aan de rechterzijde, een Koor-orgel en the romantic "Echo organ” of wel het Fernorgel, hoog boven het schip van de kerk (gebouwd in 1928 ook door Steinmeyer), zijn er nu vijf orgels in de kerk die allemaal vanaf één speeltafel bespeeld kunnen worden. Bij elkaar telt dit orgel 233 registers en 17.794 pijpen en vier klokkenspelen. De grootste orgelpijp is ca. 11 meter hoog, de kleinste 6 mm. Gigantisch orgel, vooral als je voor het orgel staat op de galerij.
Afgelopen donderdag mocht ik het orgelconcert van de domorganist Ludwig Ruckdeschel bijwonen. Gespeeld werd o.a. Bach’s Toccata en Fuga in d mineur, César Franck’s Choral no. 3 in A mineur en tenslotte Widor’s Toccata uit Symphonie no. 5! Af en toe herkende ik de typisch zachte en warme Steinmeyer klank maar soms hoorde ik ook andere klanken. Volgens mij heeft hij de veelzijdigheid van het instrument prachtig uitgebuit. Een bijzondere belevenis!